Sunday, May 1, 2011

sinis saja..

pada suatu hari, seorang professor nk buat kajian tentang kehidupan di sebuah pulau. pulau ini dinamakan Pulau Sayang Sunting. untuk bergerak ke pulau tersebut, professor itu memerlukan bantuan bot atau sampan untuk menyeberangi lautan..
memandangkan profesor tersebut tidak pandai menggunakan bot, beliau memerlukan bantuan seorang nelayan. maka, bergeraklah profesor ini ke Pulau Sayang Sunting bertemankan nelayan td..

disebabkan perjalanan yang agak boring, profesor td mula bersembang dgn nelayan tersebut..nelayan ini sgtlah muda dan kacak paras rupanya..nsem ala2 Fizo Omar gitu..

profesor: org muda, apa nama kamu??

nelayan: fizo encik..

profesor: 'kemain lg nm.mcm artis' (sinis dlm hati)..oo bagus namaya ya..sebagus namamu..

nelayan: terima kasih..

profesor: sejak bila kamu jd nelayan ya??

nelayan: sejak kecik encik..

profesor: apa kamu tidak bersekolah??

nelayan: tidak encik...

profesor: sungguh kamu sgt rugi seumur hidup krn tidak berilmu..

sinis sungguh profesor 2 perli si Fizo..tiba2 bot yg dinaiki mereka terlanggar something..dan bot tersebut telah bocor dan mula dimasuki air..tiada jln lain melainkan hanya terjun ke laut dan berenang sahaja untuk menyelamatkan diri..

nelayan: encik boleh berenang??

profesor: tidak...bagaimana ini??

nelayan: maka encik akan rugi seumur hidup..


................................................................................................

errr..story apa tu??  xfaham?? ce bc lg n fhm..hihihi..

moral of the story, jgnla kita bongkak dan meninggi diri walaupun hanya mempunyai ilmu lebih sedikit dpd org lain..contohnya mcm nelayan tu, even dia tak p skolah tp dia ada skill lain yg takda pd profesor..bila c profesor tu xreti berenang bknkah dia akan mati lemas dan sgt rugi seumur hidup..

setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan masing2..so we complete each other..ak tolong hg n hg tolong ak..jgn la bila kita blaja tinggi sikit mula berlagak yg i'm no 1 so i'm better than u..i know every single thing than u..i'm the best k! ok! boleh jln la dgn ilmu hg kalu attitude mcm nie..

 ilmu 2 hak Allah dan sgt luas..Allah berfirman:


 Katakanlah: Sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu (pula)." Al Kahfi : 109


No comments: