Saturday, June 25, 2011

syoknya bertunang!!

aSSalamualaikum..


hi! happy sweet Saturday..seronok betol harini. petang tadi g kenduri rumah cik Suraya. kawan lama sekolah rendah dulu. alhamdulillah..akhirnya dia dah jadi tunang orang. cik Suraya nie nurse and tunang dia plak askar.ingatkan lepas raya majlis tunang, rupanya hari sabtu. bagusla. benda baik tak elok dilewatkan. and insyaallah kenduri bulan 11 nanti. orang lain yang bertunang aku plak yang excited lebih..kikiki..


zaman sekarang dah jadi common orang kahwin awal. macam kawan aku nie lah. and kat kampus aku sendiri pun memanglah ramai pasangan yang married. tak payah cari jejauh. clzmate sendiri pun ada yang dah kawin. sekali tengok macam best pulak.*ok! nie tahap gatal! ngeh3..




"Hai sekelian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu." (An-Nisa': 1) 


bagi aku kahwin nie bukan la perkara mudah dalam hidup. sebab orang yang kita kahwin tu akan hidup semati , susah senang, happy sedih sesama. tanggungjawab pun besar. bila penat study, tension hadap exam aku selalu pk 'alah nak kawin lah camni!'..haha..tapi hakikat sebenar kahwin bukan semudah ejaan K.A.H.W.I.N tapi kahwin tu satu tanggungjawab yang sangat la besar yang harus dipikul. si suami perlu jaga si isteri and bimbing keluarga, si isteri pulak mesti taat pada suami and bijak menguruskan rumah tangga. malah istilah kawin tu sendiri bkn bermaksud kawin dengan pasangan tu saja tapi 'kawin' dengan familynya sekali. and willing to accept the weaknesness.



Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya apa yang dilakukan oleh Rasullulah SAW dalam rumahtangganya? Jawab Aisyah: Nabi SAW biasa membantu kepentingan keluarganya. Menyapu rumah, menjahit baju yang koyak, memperbaiki sepatu dan memerah susu kambing. Bila tiba waktu solat tiba baru baginda berhenti, kemudian menunaikan solat." 


mak selalu pesan 'kakak kalau nak cari, cari yang rajin semayang macam p.cik n pak usu tu..takyh yg kaya sangt. biar bersederhana..' ngeh3..lepas tu muka aku blushing. sebab aku memang malu cakap bab2 kawin nie. ngeng!




Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Perbaikilah wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Paling bengkoknya tulang rusuk itu adalah di bahagian atasnya. Jika meluruskannya terlalu keras., maka ia akan pecah. Dan jika dibiarkan, maka ia akan tetap bengkok. Maka perbaikilah wanita itu dengan cara yang baik. 

 

tapi aku tak kesah pun how's my future partner looks like. appeareance is doesnt matter. as long as he can be good leader and respect parents is alhamdulillah for me.

ajal maut, jodoh pertemuan tu kat tangan tuhan. we dont know who is our partner. we dont know who's name at Luh Mahfuz. kawin dengan si A ka?? si B ka?? or si C?? future is unpredictable.

yeah! i do love 'love after marrige' too..rasa sweet tu macam kurma..hehehe..*dh start dh tahap miang tu..

tipulah kalau aku cakap tak pernah suka kan sesapa kan. tapi what can i say is just 'sabar'.."sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua, bila dua jasad bersatu, hidup mati jadi bersama"-Hikayat Merong Mahawangsa.


leave it to Allah..Allah knows the best.




Rasulullah S.A.W dlm hadisnya bermaksud, "wanita yang paling banyak kurnianya ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat adalah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan buruk budi pekertinya."




bagi aku, buat masa sekarang nie study is number 1! yeah! plus minus still have 3 years to finish my study. no time to think about bf or gf apatah lg hal kawin2 nie..ilmu pun cetek lg. akal pun kurang matang. plus, hingus pun tak abis meleleh lagi..lol! 



Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu." 




*erk! sejak bila plak dah pandai cakap hal kawin2 nie..err..




p/s: always pray 4 my sweet angah..insyaallah everything will be fine..



























9 comments:

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

hehe..insyaALLAH ada jodoh tak ke mana..sabar okay..masanya akn tiba :)

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@fee: hehe..betol2..

shahjiehan said...

hehehe.. akak shah pon nk bertunang ni...


kenapa nurse slalu nk askar ye??? hm....

ramai dah tgk pasangan camni....

MofarRahman said...

bak kata ustaz hasrizal, antara rahsia bahagia:

"kelebihan disyukuri, kelemahan diredhai"

heeee. smoga cepat jodoh kamu!

padlie said...

Jodoh tu dah ditentukan sejak awal lg.. Kita cuma tunggu detik itu tiba..

Zombie Semut Api

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@shah: ha tula..time tu pn mmg ktorg teka2 je dia dgn askar xsangka plak betol..hehe..

@mofar: nice..

@padlie: yes! exactly..doa, wait n c..

Hans said...

moga2 dapat jodoh yang molek2
:-)

Lirik Lagu Dimana Dimana (OST Annisa) - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Hamzah

#r@hsi@ h@t!# said...

wah fatin..mantop...

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@hans: insyaallah..

@pujah: weh jgn gelak kt aku..haha..