Friday, July 29, 2011

hari terakhir..

aSSalamualaikum..

hye..!! hallu2..happy bless Friday..ha ada sesapa tak g semayang jumaat tak siang tadi?? aiyukk..nanti tuhan marah tau..

Nabi Muhammad s.a.w  pernah bersabda: "Dan perumpamaan orang yang datang terlebih dahulu (ke Masjid pada hari Jumaat) bagaikan orang yang sedekah unta, kemudian bagaikan yang sedekah lembu, kemudian bagaikan sedekah kambing, kemudian bagaikan sedekah ayam, kemudian bagaikan sedekah telur" (Riwayat Bukhari & Muslim)


ok2! harini bkn nak cakap pasal sembahyang Jumaat. nak tulis lain sebenarnya. hehe..pejam celik pejam celik ghopenye almost 4 months dah semester break. lama woohh..berdaki dah apa otak aku nie. memang nak polish balik nie sempena Ramdhan nie. and afta raya, maka bermulalah kembali journey aku as a student..huaarrggghh..

and between this semester break ada jugak la kerja kerja sampingan yang aku buat. baru masyuukk ye dak..kalau dok rumah ja poket kering.

and, banyak benda yang aku belajar kat alam pekerjaan nie. *cewah! kekonon bajet kerja besor jerk! haha..
ok2..sebulan lebih gak la aku kerja kilang. since pertengahan bulan 5 sampai la bulan 6. time nie kadang kadang perasaan PENAT+MALAS+TAK SYOK=BORING semua ada. tulah..sapa cakap kerja kilang tu senang. sakit tangan badan semua. kekadang kesian tengok mak cik mak cik yg dah bertaun kerja kilang. salute arh! tak pernah boring. yeah! dont look down kat pekerja kilang.

then, atas sebab sebab tertentu aku berhenti dah keja kilang. jauh sangat dari rumah. tak berbaloi dengan minyak moto. then, aku tolong mak member aku kat kantin. gantikan tempat kawan aku yg sambung belajar. beliau dapat nurse under SPA.

kantin tu kantin kilang. tp tak besar mana pun.kecik je. aku tolong basuh pinggan. potong potong sayur, bancuh air. aku start keja sini since awal bln 7. sampai la  harini last day. sebab dh nk bln puasa kn. kalau bukak sapa nak dtg mkn. kucing jela yg boleh jd customer pun..

keja sini best! series best! first day keja, kelam kabut. satu benda aku tak pandai buat.hahaha..bancuh kopi?? hancuss..memang tak reti. *sila cancel untuk calon isteri. erk! ada ke??haha..

keja basuh pinggan memang lekeh la. orang pandang sebelah mata ja. tapi, aku suka! haha..yeah! sepanjang aku keja ada some kilang girl yang lawa lawa pandang sebelah mata ja kat aku. yelah, mana taknya. keja basuh pinggan. selekah mak! but tak semua la..mostly they are friendly.

and, kat situ ada 2 org student buat praktikal. student mn?? xyah mention lah. sekali dia tanya cenggini kat aku 'nie tak sekolah ka??' sentap mak nak! hahahaha..

aku senyum ja kat dia. senyum..tak perlu kata apa apa..hehehe..*mcm budak skolah kah aku??oh tidak..terasa muda gittuuuwww..cumaaaa....page blog aku memang lah macam budak skolah! bila nak tukar ntahla..

aku bukan nak salahkn dia bertanya soklan sebegitu rupa.*erk! pehal ayat bajet skematik ja. tapi, nasib baik lah dia tanya kat aku, if dia tanya kat bebudak yang betol2 tak skolah mau makan ulam jantung pisang jugak budak tuu..

case closed. tak nafi, banyak benda aku belajar. seronok sangat. and, benda penting yang paling aku belajar kat sini, jangan pandang rendah kat seseorang. even, kau kat atas, kau jangan lupa dengan orang yang kat bawah nie. sebab orang yang kat bawah nie yang selalu support kau yang kat atas tu..do respect others so others will respect u..hidup macam roda. tak selamanya kita kat atas, and tak selamanya kita kat bawah. and, jangan rasa kita hebat hanya dengan sedikit kejayaan..ucap alhamdulillah is the most better word.

erk! aku bukanlah pandai sangat nak bg nasihat nie.sekadar sedikit peringatan boleh lah..

jom baca sini. entry lama aku..hehe..

chioss..

wslm...

5 comments:

shahjiehan said...

hadia tu slalu dgr.. tp ramai yg tak tahu dan x nak amik iktibar langsung....

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@shah: xpe..sesamalah kita saling memperingati..

Wanie said...

bagusnye cuti2 ni keje..
slumber je ye nak pandang rendah org..
bajet bagus sangat..huhu

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@wanie: klu tak keja tak masyuukk xsyok lah..hehehe..

huhu..tulah..xpe.dia xtau kot. tp, at least cara bertnya tu biarlah betol..

iMBobo said...

die tye tak sekolah sbb die ingt kamu sekolah lagi kot hehe..ckp lah, sya pelajar ipt abg oiii..hehe