Friday, August 19, 2011

ending novel reka sendiri..

aSSalamualaikum..

salam 20 Ramadhan..sat betol masa tu berlalu. aku rasa macam semalam baru start puasa. pejam celik, tidoq bangun, alih alih dah 20 hari berpuasa. kat radio sana sini lagu raya. lepas tu makin busy start buat kuih raya. mak aku makin kalut menjahit langsir. hopefully, amalan kita ada sedikit peningkatan.

dua hari lepas aku baru abiskan baca satu novel nih..*keja baca novel ja kan dia nih! tajuk novel tu Roti Cicah Susu. aku beli pun sebab tertarik dengan tajuk novel nie. sebab aku rasa kadang kadang tajuk yang best influence pembaca tegar tertarik nak beli sesuatu novel tu.






novel nie keluaran Buku Prima hasil karya Liza Nur. aku tak berapa kenal writer nie. tapi penulisan dia not bad. easy to understand. flow cerita yang senang nak imagine. and logic. first 2,3 muka surat aku susah sikit nak follow tapi penulisan dia nampak makin bagus bila dah masuk bab seterusnya.

Roti Cicah Susu nie story pasal satu rumah kebajikan a.k.a Teratak Markissa. kat situ ada la beberapa anak yatim yang masing masing rapat macam adik beradik. Arissa, Aiman, Umaira, and Elmiyya. and ada dua lagi abang yang besar Zulkifli and Nazri.

diorang nie terpisah sebab ada satu gengster nie nakkan anak dia balik yang ada kat rumah tu. tapi malang sebab Cik Markissa a.k.a owner bagi si Aiman sebagai pengganti sebab dia sayang sangat kat Ellmiya. padahal Ellmiya tulah anak si gengter tu. disebabkan masalah kewangan, cik Markissa terpaksa tutup Teratak Markisa and bagi anak2 yatim kat keluarga angkat.

lebih kurang macam tulah story dia. tapi, aku kurang berpuas hati dengan ending novel nie..!! huuuwaaa... tak best sebab ending life si Zulkifli and Nazri yang macam tu. myb sebab aku suka watak Zulkifli kot. nak tau macam mana kena beli lah novel ni.hikhikhik..*tapi, kalau dia tak cerita macam nie tak jadilah cerita dalam novel tu kn2??

disebabkan aku kurang berpuas hati boleh lak aku mimpi buat ending sendiri. pfffttt! *bajet bagus eh? lepas tu boleh lak cakap *ha..ending macam nie baru cool...(kalau cik Liza Nur terbaca mati gue) tapi, confirm2 lah dia tak jumpa blog aku yg tak berapa fofular nih..hehe..

overall novel nie sebenarnya best. ending yang bagi aku sedikit touching. lepas tu banyak part yang lawak bagi aku bila si Aiman selalu gaduh2 manja dengan Umaira. and, ada part tembak2 and lawan2 yg aku rasa hidup..


chioss..


wslm..

4 comments:

iMBobo said...

tajuk die sedap dan memang sedap hehe.. bila lah ada masa nk layan novel2 ni huhu

Taufiq Tiramisu said...

adoiiii. tak minat novel. heheheh. buat la review pasal movie plak. hehehee

Hans said...

tajuk macam lucu
:-)

padlie said...

ingatkan novel tu sendiri punya.. rupanya nak ubah ending novel orang lain huhuhu

sy pun nak ubah ending harry potter laaa... ;p