Wednesday, August 3, 2011

review novel contengan jalanan..

aSSalamualaikum..

halluuuu! dah hari ke-4 puasa nampaknya.. ada lg tak yg jenis liat nak bangun sahur?? jangan jadik macam gue dong! 10 kali kejut pun susah banget mau bangun..

2, 3 hari gak la aku tak jenguk blog. blogwalking pun tak sangat..wuhuuu..sory kengkawan. bulan posa nie slow sikit arh nak berjalan. okayh2! back to mainpoint, aku rini nak review pasal novel contengan jalanan yg aku baru ja abis baca. yes! akhirnya abis jugak....


mcm nie la rupa novel tu..


and this is muka depan and belakang. aku cilok inche google ja nih. malas nak snap and upload pic novel nie. first aku beli pelik jugak awat la buku nie kulit terbalik, rupanya mmg style cenggitu. first, kena baca part I-Fend, then baru continue part II-K2 pronoun as K square.

novel nie memang best sangat. cita pasal two guys yg tengah cari erti hidup. macam Fend, dia jumpa the truth path waktu bulan ramadhan time backpacking dengan si kazen Chad kat Australia. quote yg memang meaningful gila dalam novel nie is 'the man who decide to change on 12th hour dies on the 11th'. cer pikir cer pikir apa yg hlovate bak sampaikan kat sini.

then, si Fend try nak ajak si K2 kembali ke jalan yg benar mcm dia jugak. tapi....?? tapi baca sendiri lah..tak gempak la kalu aku story abis kat sini..

one more yg buat aku rasa novel nie hidup is bila ada diselitkan suasana kampung and kisah 4 guys having very good relationship. Aidid, Chad, Fend and K2..tp, Fend and K2 tu watak major.

pembacaan yg bagus aku rasa waktu ramadhan nie. tak rugi aku rasa aku delay baca novel nie time mula mula beli dulu..ngeh3..

again, hlovate done a very2 good job after his/her *yeah tak tau hlovate nie girl or boy* novel versus. novel versus tu pun bawak thousand of messages..beside, rooftop rant pun tak kurang best and intipati novel tu really meaningful..

It is He who send down manifest Ayat (prof, evidence, verses, lesson, sign, revelation, etc) to His slave (Muhammad) that He may bring you out from the darkness into light . And verily, Allah is to you full of kindness, Most Merciful - Al-Hadiid [57:9]

chioss..

wslm..

p/s: hans cepat weh cari buku nie..hehehehe..

12 comments:

shahjiehan said...

mantap tpl hlovate ni... sj pon kompius.. dia ni laki ke pmpn... pnh baca tunas! hahaha


tu pon sbb adik beradik pmpn pksa suh baca!! grr... btw best novel tuh....

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@shah: hehe..kena pksa..lwk2..

tp series xtipu novel dia suma best2..sy buat koleksi novel hlovate..

#r@hsi@ h@t!# said...

tien, aku bwu abes bca M.A.I.D best gk novel ni weh...

EMOdisaster said...

salam...mmg suke sgt dgn hlovate dgn novel2 die..FYI hlovate ni a girl..nak tgk blog die klik link nie..http://akusukasenyumlah.blogspot.com/..see ya..!

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

alaaaa....fee ta minatlah bce2 novel nih..sbb tebal sgt, cm lama je nak abehkan.. hhuhu

Anum said...

terbaik

Hans said...

hahahha
nak kena beli nanti
kumpul duit nih
:-)

Alisya said...

alisya pernah kongsikan juga pasal contengan jalanan..bagus untuk ramadhan ni..

http://wardahalisya.blogspot.com/2011/07/contengan-jalanan-hlovate.html

fa-in said...

best kan! suasana & jln cerita dlm tu sesuai baca time puasa.

ak n adik kumpul novel2 dia sama2,haha.
dah baca semua novel dia, tp yg abcde blum lg. :P

Wanie said...

wah novel hlovate yg baru ye..
cite die sume best2 kan..

visitme@FaTiN cOrNeR said...

@maput: wehh..kak sepupu aku kata novel maid tu pun bessstt..

@emodisaster: mekasih..hehehe..

@fee: try baca sekali pasti nk lg..haha...mcm iklan plak..

@anum: yup..hlovate terbaik..

@hans: kumpul jgn xkmpul..

@alisya:yup..betol3..

@fa-in: smalah..aku pun mmg suka wt collection..

@wanie: yes..mmg semua best2..heee..

Niena Pengembara Ilahi said...

mcm best je cite ni :D