Friday, September 23, 2011

mak aih jerawat!!

aSSalamualaikum..

masuk hari ni aku tak tau la kawan aku tu orang yang ke berapa ratus tegur anak anak bini jerawat kat muka aku nie..huuuu...

tau la aku dah matang. jelez la tu..beberapa bulan lepas, memang teruk la keluarga jerawat bermastautin kat muka aku nie. banyak sangat..besar besar lepas tu sakit pulak..seksa zahir sungguh..lepas tu time raya tak nak plak jerawat jerawat nie mintak maaf kat aku. bertambah lagi adalah!

situasi 1: few months ago..

tok sebelah ayah: awat muka banyak sangat jerawat nie...
respond: sengih sengih shy2 cat.

mak: nie sabun muka mak beli kat perlis, pakai bagi hilang jerawat tu..
respond: aku buat sabun badan. tak pakai pun!

bapak: nie daun nie tumbuk lepas tu pakai dengan bedak sejuk tiap tiap malam.
respond: muka orang banyak jerawat ka..
bapak: banyak la..berkerutu jerawat..
respond: aku pakai satu malam ja. lepas tu..hampeh..


situasi 2: sebelum raya...

makcik: awat cik tengok muka hg makin banyak jerawat nie?
respond: ntah..banyak sangat ka?isk3..

sepupu umur baru 9 taun: kak atin! kak atin tak lawa! muka banyak jerawat..
adik sepupu umur 7 taun: tengok tu, kat sini ada, sini ada, sini ada..banyak..
respond: ok! jangan harap dah kak atin nk bagi hampa main laptop dgn handphone lg! grrr...*kejam aku..

sepupu umur 9 taun lg: ayah2..muka kak atin banyak jerawat ayah.
pak cik: kak atin dah ada marka..dah gatai..
sepupu umur 9: marka dia korea la ayah..
respond: erk!

situasi 3: raya kedua-kampung mak..

aku: weiii..tgk muka aku nie..cena nak buat nie?
sepupu besar 1: alah..aku dulu time blajaq pn macam nie jugak..nanti lama lama ok la..
sepupu besar 2: dulu time sekolah muka hg licin kan? sebab tu dia jadi sekarang..nanti elok la..

opah: kenapa nie muka banayk sangat jerawat. tengok pun tau nie.jerawat nie sakit nie. p klinik la. jumpa     doktor. ambik ubat..
respond: hehehehe..dah ambik dah..ubat kat farmasi..*padahal aku beli T3 ja..

situasi 4: balik kampus..

farhani: aku nampak sesuatu..tapi tak mau tegur..
respond: hahaha..tau dah..cakap ja banyak jerawat..

apam balik: fatin! apsal muka ko banyak jerawat nie?
respond: sibuk pehal!

wahida: knpe muka jadi camtu tu? teruknya..
respond: tak tau la...huhuhu
wahida: dulu tak da la sampai macam nie. sebab wataniah ke? g la jumpa doktor. dulu kakak aku pn macam nie..lagi banyak..

yalin (ex-dormmate): ha'a la..g jumpa doktor..dulu masa kt metrik licin ja muka..ingat lagi tiap tiap malam pakai bedak sejuk botol warna pink..haha..
respond: hahaha..sekarang dah tak jumpa bedak sejuk macam tu kat kedai..

nurul: tin! ko jangan risau la jerawat tu..time time blaja nie memang la..nanti dah keje ok la..
respond: hopefully..

asilah: tin! apsal ko nampak lain??
respond: *aku tau dia nak ckp banyak jerawat tapi takut..haha..
aku: banyak jerawat eh?
asilah: ha'a..ke ko dah ada ehem ehem??
aku: hahaha..tak da makna nya..entah ler..hormon kot!.hahaha..

yang nie terbaru punya..

ikan buntal: toek dah banyak jerawat sekarang! kuat berangan nih!
respond: *kuat berangan mesti banyak jerawat ke??
aku: xtau la..nie tanda nak matang..haha..
ikan buntal: hahaha..zaman aku banyak jerawat dah lepas..
respond: eleh..sikit tak jelez..


boleh tak aku nak biar ja jerawat nie naik puas puas..dah tak tau nak buat apa..aku tak pakai pape pn..just pencuci jelah..takut jugak nak pakai sebarangan kan? abis la secret admire lari sem nie...*erk! masalahnya ada ke??

chioss..

wslm..

16 comments:

アヌム ちゃん said...

x berani nk tegur jerawat org sbb org ckp kalau tegur jerawat org nnt jerawat tumbuh kat muka kita pulak.heheeh

Si DauN CeRi said...

cleanser tak sesuai kowt.. ataupon muka banyak minyak.. cube try cari krim malam yg utk pimples, takpon ubat yg farmasi buat sendiri dalam bentuk krim. kat health century mungkin ada, bleh try tanya..

Kathy Tuah said...

yg penting jgn picit jerawat..

Niena Pengembara Ilahi said...

hehe..akak mmg dari zaman stadi dlu xde jerawat.. (bukan perasan ye) tpi tumbuh seketul 2 bla cukup bulan..pepaham jelaaa org pmpuan..tp msa skolah dlu bnyak bintik halus cam jerawat kt dahi..mmg bnyak tahap teruk, terwabak smpai la taun 2007..tp Alhamdulillah skang ni seketul jerawat pn xde... jgn pakai produk yg merapu meraban, pakai pencuci muka cukup laa

Niena Pengembara Ilahi said...

hehe..akak mmg dari zaman stadi dlu xde jerawat.. (bukan perasan ye) tpi tumbuh seketul 2 bla cukup bulan..pepaham jelaaa org pmpuan..tp msa skolah dlu bnyak bintik halus cam jerawat kt dahi..mmg bnyak tahap teruk, terwabak smpai la taun 2007..tp Alhamdulillah skang ni seketul jerawat pn xde... jgn pakai produk yg merapu meraban, pakai pencuci muka cukup laa

sleeping_maniac90 said...

mgkn kulit mka ko ad mslh x??
ntah2 ko kuat berangan... kantoi hahahahaha

Cik Oda Zali said...

ilek la tien..penyeri wajah tu..hehe..kita penah rasai gak dlu

Solihin Zubir said...

untung la ada jerawat.. dpt menarik perhatian ramai org.. haha...

shahjiehan said...

picit laaa! ehehhe


pakai bedak sejuk je laa

tonaH iS herE said...

bes ape ade jerawat~

nmpk cam leby matang ape~

iMBobo said...

mesti tension kan? sabar ye.. jerawat tu skejap ade skejap xde hehe

sifu im said...

jerawat tu seni bulatan kt muka ko tau..hehe

ILA HonEyBuNNy said...

ila pun xberani bab2 tegur jerawat org...

dear....dah cuba makan vco? ce cuba sapu dekat muka...insyaAllah ok..

amy syahirah said...

hamboi , mak sruh sapu kt muka die pi buat sabun badan . hehe .

padlie said...

wah.. nampak sangat pemes.. ramai tegur tanpa mengira batas usia :p

FantasiLara said...

oit..sepupu besar 2 cam kenai ja...haiya..u aaa...sabo je la...t lelama dia hilang la tue...skrg u tgh sibuk study g jadi askar lagi...u'r skin sensitip...biasa la tue...sabo yerk...t lelama ok la tue..xd pnyakit yg xd penawar...