Sunday, October 30, 2011

~~HeARt~~

Assalamualaikum....

bersawang nampaknya blog usang aku nih..lama bebenor tak hupdate. tittle bajet nak macam tengah bercintun je..ngehehe..yeay! minggu nie last class..lepas tu balik kampung..ooo balik kampung tanam jagung..tapi sebelum balik mau luruh gak uban kat kepala nie. exam~~kuiz~~presentation~~ *erk! dah beruban ghopenye..

tak ada apa sangat nak update. arini aku nak share artikel aku jumpa dari folder dalam lappy nie. tak ingat dah ambik dari mana. sharing is loving kan??


Jika kita bergantung penuh pada Allah. kita tidak akan lekas menggelabah. Hati kita akan sentiasa tenang sama ada ketika ditimpa musibah atau ketika mendapat kebaikan.

Sentiasalah sucikan hati, memohon ampun dan beristighfar padaNya.

Ingat Allah.... hati jadi tenang..!

i. Andai hati masih kuat terarah ke dunia yang fana... kita masih hina dalam penilaian Allah.

ii. Andai hati kita masih bimbang/ takut dengan makhluk/manusia.... kita masih belum mengadap Allah dalam erti kata yang sebenarnya.

iii. Andai dalam hati masih terdetik, mengajak untuk beramal..... maknanya bantuan Allah sudah tiba.

iv. Andai hati membuat kita untuk tahu lebih banyak ilmu (mahu belajar).... tandanya Allah hendak kita cenderung padaNya.

v. Andai hati kuat untuk mengadu pada Allah.... seolah-olah pintu dialog dengan Allah telah terbuka.

vi. Andai hati kita kukuh/ kuat menghadapi musibah... tandanya Allah memberi petunjuk pada kita bahawa kita perlu bersabar.

vii. Andai dalam hati dapat menerima segala ketentuan (pahit/manis kehidupan,) ...tandanya Allah redha pada kita.

viii. Andai dalam hati kita dapat menghilangkan kepercayaan selain dari Allah...tandanya kita diperhatikan oleh Allah untuk mengadapNya.

 credit to sumber yg dh tak ingat dari mana..ngehehehe..

chioss..

wslm..



10 comments:

Wanie said...

nice sharing fatin (=
same2 bersihkan hati, buat ape pun ingat Allah..

lame tak update kan, blog berhabuk ni tau :P

Anum said...

maklumat yg berguna di kongsi
thanks

Niena Pengembara Ilahi said...

Waalaikumussalam... :)
sejak akhir2 ni akak sibuk sesangat.. sihat ke?

sleeping_maniac90 said...

nice... hehehehe..
suka bca sume nih..

shahjiehan said...

nice info.. lain kali creditkan kat mana benda tu di ambil~ hehehe


bila stat cuti raya?

Niena Pengembara Ilahi said...

:D

budak penjara said...

oh idup lagi ke ko??haha

Hans said...

betul2
ingat Allah kerana Allah tidak pernah lupakan kita
nice entry

naa said...

nice entri :)

Si DauN CeRi said...

tersentuh jugak jiwa wa baca ni.. thanks for sharing hehe