Monday, May 30, 2011

TERIMA KASIH BLOGGER BEN ASHAARI..

aSSalamualaikum...

halllooo..hai readers and NEW friends..wAAaa...Alhamdulillah..terima kasih..thank you..syukran..xie xie..nandri..khawp kun..arigato..kamsamida..!! TU DIAA..semua bahasa terkeluar..ha..nie baru BETOLL..entry untuk HARI NI!! entry yang pasal rumahku syurgaku tu SEMALAM PUNYA..hehe..(sengih muka innocent) baru setengah jam lepas aku pos..SORY..broadband yg salah..

hehehe,,mood..HAPPY!!CHEERFULL!! GUMBIRA!! CERIA!! EH?? bukan sama ja ka maksudnya??
ehem2..errr..

ok2!! back to topic..BIG THANKS to blogger BEN ASHAARI sebab semalam beliau ada buat entry untuk blogger blogger baru macam aku yang baru nak UP nie postkan link kat blog beliau..kiki..aku sesaja nak test market ja..follower alhamdulillah..tenkiu KAWAN BARU..!!  sory if tak sempat nak follow balik sebab al maklum la internet saya TRANSFORM jadi KURA-KURA dua tiga hari nie..kuikui..insyallah saya akan follow balikk..PERRRGHH..ayat macam orang dh fames JERK!! mcam ada follower ribu ribu..ngeh3..(SENYUM KERANG WANGI) ermm KAWAN LAMA??MACAM MANA?? kawan lama TETAP DIHATI...

blog nie blog baru belajar..so, comment dan nasihat anda amat amat diperlukan dan amat amat dihargai..WAAHH..mcam karangan ucapan pulak..hehe..blog nie jugak bukanlah blog informasi..just blog yang aku express apa yang rasa nak share..

keep reading and heeding...tenkiu~~tenkiu~~

rumahku..syurgaku.....


aSSalamualaikum..

aiiggoo...waaa..sepatutnYa entry nie SEMALAM aku dh siapkan and post kat blog tapi AGAIN! broadband aku gaya kura-kura berjalan lambat..erk! KURA-KURA MEMANG JALAN LAMBAT KAK..haishh..sadis betol..bila idea macam koko krunch mencurah curah masuk ladang gandum time tu jugak ada ja benda yang nak jelez dengan aku..takpa takpa..moh ler aku sambung cerita karut aku nie..meh rapat rapatkan sof..sila jamu mata.. yg lelaki sebelah kanan perempuan sebelah kiri ye..

dalam spesis manusia aku nie kira tergolong dalam orang-orang yg kuat berangan la jugak..kikiki..TAK MALU!! semalam aku BERmimpi mimpi..KALAULAH..KALAULAH..KALAULAH..satu hari nanti..duit aku tiba-tiba banyak, terjumpa harta karun..aku nak buat rumah yg macam....

number 1: LIVING ROOM..



Modern Living Room


ruang tamu aku nak macam nie ja..sederhana..sofa simple sebab nak bersantai dengan famili tak perlu sofa yg exclusive sangat kot..lepas tu ada ruang lepak depan tv..so kanak kanak boleh main-main or lepak-lepak depan tv..

and disebabkan aku suka warna putih, aku nk catkan dinding ruang tamu tu warna putih..biar nampak luas..tapi warna sofa and carpet tu sekadar nak naikkn suasana happy ja..baru ada feel nak santai dengan famili..kuikui..


TAPII..kalau ada tetamu takkan nak lepak sini jugak??


Modern Living Room

TADAA..nie ruang untuk tetamu..ekslusif..takda gangguan from kanak-kanak time nak GOSIP2..AMBOI!! gosip ja keja cik kiah..



A Bachelor Pad - A Modern Living Room


kalau nak buat rumah tu mesti la nak yang double story kan..kat atas pn mesti la nak jugak ada living room..tapi living room kat atas tak payah besar besar..macam nie pn dah ok..


number 2: DAPUURR..nie penting nie..

Elegant Stylish And Impressive Luxurious Kitchen Design Idea In Beautiful Gorgeous White Theme

Nice Relaxing And Gorgeous Side View of Luxurious Kitchen Design Idea In Beautiful Gorgeous White Theme



Aweome Attractive And Fantastic Electric Range of Luxurious Kitchen Design Idea In Wonderful Looking

credit to distroarchitecture.com

dapur plak KALAU LA macam nie..hehe..kalau dh ruang tamu set putih dapur pn mesti la putih ye tak..ruang tak terlalu sempit tak terlalu luas..yela sempit2 nanti susah pulak nak memasak sambil berjoget..errr..ada ke orang berjoget sambil memasak?? dapur pn memainkn peranan penting.yela kalau dapur tak best nanti mood memasak tu takda..pas tu nanti tak sodap pulak masakan tuu...

lepas tu kalau time kenduri tak payah nak bersempit-sempit dh..and mesti ada bar table tu..nanti boleh la future husband aku duduk kat situ tolong2 potong sayur ka apa ka..kikiki..GATAL..belajar pn tak habis lagi!!




number 3: DINING ROOMM....makan..makan..


Dining-room


aku suka meja makan yang besar besar cenggini..bukan apa..senang nak dinner dengan famili..bila makan satu meja mcam nie rasa famili tu besar sangat..WALAUPUN ADA 5 ORANG JA DALAM FAMILI..kiki..siap ada tingkap lagi..sambil makan tu boleh la LAYAN ANGIN LUAR kan..lepas tu tak payah dah nak membazir duit konon konon nak candle light dinner kat hotel la apa ke..sbb candle light dh besar tergantung kat syiling tu haa...


number 4: MASTER BEDDROOMM...







luass..




number 5: BATHROOMMMM!!!





BILIK AIR pn kena ada mood color jugak..yela..tengah malas malas, liat liat bangun pagi nak pergi kerja lepas tu masuk ja bilik air nak mandi and terus ada feel..BERSEMANGAT..mood color dh ceriakan hari anda..


number 6: CHILDREN ROOM..





bilik kanak kanak mesti ceria











number 7: READING ROOM..




i do love bokksss...!! reading room nie memang perlu nie..boleh buat simpan novel novel aku yang bertan tan tu..







nak buat bilik kerja pn boleh la..




NUMBER 8: SWIMMING POOL..


SWIMMING POOL mesti la buat dua..satu kat dalam rumah satu dekat luar ruma..AMBOI2 TAMAKNYA!! hikhik..bukan apa kalau buat kat dalam rumah tak payah kesah dah pasal aurat..lepas tu suka hati aku boleh buat kuak kupu-kupu ka, kuak rama-rama ka, KUAK IKAN PATIN ka..errr..opps..ikan patin sensitif TUU!


swimming pool dekat luar rumah tu boleh buat santai time petang petang sambil MAKAN GORENG PISANG cicah sambal..plus HOT MILO..fuuuhhh...





swimming pool inside...





yang nie outside..siap dengan gazebo gitu..ala ala traditional..kampung kampung..i looiikee!!


gamak kalau kat luar rumah tu park kereta lambhoghini dengan porche pn jadila..tak payah yang hebat hebat sangat..heheheh.. YOLA TUU!!


........................................................................


macam tu la manusia..tak pernah bersyukur dengan nikmat yang ada..tak pernah puas dengan rezeki yang Allah dah bagi..selalu TAMAK..ish2..


dekat luar sana ramai lagi yang susah takda tempat tinggal..ada jugak yang kurang bernasib baik. macam anak-anak yatim mangsa  landslide kat hulu langat tuu..mangsa mangsa Gaza..innalillahh..bersyukur dengan apa yang ada..hidup dah selesa..Alhamdulillah..HARTA DUNIA tak boleh bawak ke kubur..HARTA AMALAN jaim kesejahteraan..



Sunday, May 29, 2011

BEN ASHAARI REDAH BLOG BARU JER..


aSSalamualaikumm..


Santai Bersama BEN ASHAARI



hallo readers..WAA..ben ashaari redah blog baru..?? good opportunity for us i guess..yala mn taknya expert blogger help newbie blogger..sound great!

ekeleh..nak try jugak la tu kan..hehe..YELA! nak jugak aku test market..berapa ramai yg sudi view blog aku yg tak seberapa nie..TEST METER la tu..kikiki..

CLICK HERE to vote for ben ashaari DIGI WWWOW AWARDS...


Saturday, May 28, 2011

weii ada lori ada bas la..!!


aSSalamualaikum..

aaarrrgghh..korang memang jahat..!!hukhukhuk..semalam tgh best best berfesbuk tetiba dapat col..

'hello..can i speak to fatin??u're selected 4 interview..' ha?? interview..interview mana pulak..aku dpt keja kt hasani tu ka..tak kan baru sekarang nak call??heran jugak aku..

then, aku tanya la..'interview for what??' berterabur english aku..

'to attend oxford university..have u got the offer letter??' jawab org tu..

'nope!' aku jawab..

ha??gila ka apa oxford university..dhla number yg col tu number handphone ja..bkn number office..

'we will sent u an offer letter on 24th of june..' la pulak..nampak sangat menipunyer..

'is it true??i dont believe u..' jujur aku jawab..

err...tersembur gelak orang sebelah sana..HAHAHAHAHA..'wei fatin! nie aku la apam!'

mengamuk aku..SESODAP MEE KARI ja nak pekena orang..lepas tu gelak tak berhenti plak..ditambah plak ada BACK UP GELAK kat belakang tu..si shahrul..

cis! macam mn la aku boleh tak perasan suara kau la cicak..!!jahat betoll..

nywy, diorang nie budak budak wataniah class aku..boring la tu tak da benda nak buat time short sem nie keja nak PRANK orang ja..bukan aku ja TERKENA smlm..kawan aku pn kena jugak..

takpa..takpa..ADA LORI ADA BAS LA!!

macam tula MEMBER2 wataniah aku..kalau takda diorg nie mmg tak meriah class wataniah tuu..




 THE ONLY BOYS untuk aku punya class..




 this is my class members untuk batch aku..



srikandi2 include juniors, intermediate and seniors..

nie pic time hari ulang tahun tentera darat on March lalu..




fulamaakk..nie mr. kamal..ketua clz time first n second sem..pakar bbq nie..coslow dia seeedaapp gila..aku yang tak makan sayur pn jd kecur liur nak makan coslow dia.. 




all skuad junior, intermediate and senior yg get involve time coco week..

aku memang sayang dengan skuad2 aku..once an army always an army..~~



Friday, May 27, 2011

first annual kem wataniah..


aSSalamualaikum..

jeng3..rasa mcm dh 3 hari tak update blog nie. kini KEMBALI..!aaaa...NO IDEA LA..!! dh dua hari aku squeeze otak aku..NAK TULIS APA..NAK TULIS APA..and suddenly!! ting...!! tgh berYM dgn member cyber aku smlm and dia bg idea suruh tulis pasal KENANGAN MANIS..sepatutnya entry nie aku post SEMALAM..tapi disebabkan broadband aku ni mcm KURA-KURA lumba lari dengan arnab, aku continue la menulis harini..

kalau disoal pasal kenangan manis otak aku automatically BLANK..tak tau apa-apa..why r?? tak kisah la bila disoal time bila-bila pn..aku tak tau apa kenangan manis aku..SBB TAKDA KENANGAN MANIS KA?? OR BANYAK SANGAT kenangan manis kau tu..heeee..ntahla labu..

tapi setelah di choose and di filter aku rasa nak tulis pasal first time aku attend wataniah annual camp masa first sem aku join wataniah and first sem kat uni..mmg every semester we must attend annual camp sbb wajib untuk budak2 wataniah..huuu..bila difikirkn balik time tu SYOK ada TERRIBLE pn ada..waaa..mana taknya, dah bertaun aku tak masuk hutan since form bpa ntah and tetiba nak g annual camp tu..perrgghhh..ditambah plak time tu aku masih lagi JUNIOR HINGUSAN..attitude skema jerk!

OVER!! sebenarnya masuk hutan takda la tebal sgt..setakat tempat rekreasi ja..lgpun dua hari satu mlm ja..kikkiki..and camping dekat SUNGAI CONGKAK which is 15 minit ja dari uia..haha..nak overstory la tu..

actually camp 3 hari..start jumaat ptg..and selalunya satu malam kat uia and satu malam outdoor..lepas kawad test kami pn bertolak la ke sg congkak yang 'JAUUUHHHNYAA' 15 minit dari uia..uiisshh..ayat macam PERLI ja..

ptg tu jungle tracking..tak ingt la berapa kilometer..and lepas jungle tracking tu kami kena berendam dalam sungai..waahhh..apa lagi..bkn setakat berendam, siap mandi-manda lagi..syookk..macam TAK PERNAH jumpa sg..










masuk terowong nie series aku teruja..padahal kat atas tu ada jalan raya..


crystal clear water..subhanallah..



rest dulu..solat asar..




ok..jom sambung balik..


fuuhh..dh abis pn tracking..pacat pn sesodap rasa ja penuhkan tangki perut dia..tp takpe la..sesekali derma darah bagus jugak..


aiiyaakk..stap bob and stap agus, my seniors..gaya mcm tgh pikir future ja..


KEKANAN LURUS!! 


SENIORS~~


bila puteri bunian jumpa sungai macam-macam gaya ada..

eh jap2..puteri bunian all black ka??

errr...VERSI WATANIAH LA..

disebabkan mandi sg waktu petang so baju yg kami pakai tu tak kering sampai malam..dhla duduk dalam hutan. takda lampu semua, sejuk sampai ke tulang..aktiviti malam, jalan dlam hutan sensorang..aku ni dh la PENAKUT..aku pn tak tau la benda apa yg aku takut sgt..mmg jenis PENAKUT..harap ja masuk wataniah..errr..perkataan penakut tu tak payah la taip banyak banyak kali..tp yg lawaknya aku main tipu time tu..sepatutnya jalan sorang-sorang tp aku suruh mmber aku tunggu kat depan..kuikui..

and malam tu.. kami tidur beralaskan plastik dan beratapkan langit..ditambah plak dgn baju aku yg sejuk tak kering tu rasa mcm nak lari balik uni time tu jugak..tp apakan daya..jd askar MENTAL KENA KUAT..!



stand to..

stand to nie kena buat untuk melihat keadaan muka bumi kat pengkalan atau kawasan perkhemahan..tujuannya nk tgk kalau kalau ada perubahan kat kawasan tu contohnya mcm tiba tiba ada pokok yg patah maknanya ada musuh pernah lalu kat kawasan kita..

stand to ni tak lama..anggota kena stand to antara waktu matahari nk tenggelam and bila matahari baru nak terbit..





aik?? sesodap kfc ja tidoq..banyak menuang nie..semua org tgh stand to..

DIA DH MATI LA..kena tembak td..

seawal 4 pg bangun plak untuk qiam and dengar tazkirah smpaila subuh..tp AKU?? tazkirah dlm mimpi..telinga mcm dengar tapi mata tak mau lihat..MENGANTUUKKK...!! macam tula mata..benda baik nak ja pejam. benda tak baik CELIK plak..


sentwo time matahari nak terbit..

khemah tu buat simpan beg ja..sedap ja beg tidoq dlm khemah..

lepas subuh, ada pysical training..and most waiting GAME!! PAINTBALL AGAIN!














lepaking..sementara tunggu turn nak main..



eh sindiket mana nie?? tak aci ada gambar..




focus..teenang betol betol..





and diz is my platoon..~~

ptg ahad lepas habis game kami balik..and esoknya aku ADA TEST!! STATISTIC TEST..disebabkan terlalu penat aku jawab test sambil pejam mata..kuikuikui..APA DAA..

last two sem annual camp mmg best..second camp dekat Melaka and last sem camp dekat Pantai Morib..camping dekat Pantai Morib paling tak lupa..beeeezzz sesangat2..that one next entry..~~


p/s: yey! hey dr. wanna be! siap entry sy..thanx 4 da idea..leave comment..WAJIB..kiki..d=>














Sunday, May 22, 2011

ayam masak kicap..

aSSalamualaikum..

SUNDAY yg busy...celik ja mata. KERJA TIME..nak overtime la arini..setengah hari dh la..celik mata nampak mak tgh siap..nak p PADANG BESAR..rombongan veteran..mak ajak ikut. tapi aku tak nak..kalau ikut boleh jugak lepas rindu zaman sekolah. sbb nk p padang besar lalu betol2 depan sekolah aku..MRSM B!! MISS SOO MUCH!! perrghh semangat ja..sshhh..JANGAN JERIT2. DIAM!

ooppsss..sory..fulamakkk..semalam macam-macam aku order suruh mak beli tu, beli nie, ish2 TERUK BETOOL..!

'satgi balik kerja masak ayam dlm peti ais tu. bdak2 nie balik sekolah stg nk makan..' amanah first mak..

'ok.....'aku jawab sambil menguap..

'buat masak kicap' mak SAMBUNG lg..

terus celik mata aku 'ha??masak kicap??' aku garu kepala tak gatal. alahai..DH LAMA aku tinggal dapur nie..ELEH MCM SELALU MASUK DAPUR..ntah reti ka tak buat masak kicap nie..ISH2..

'mak, org buat ayam masak cabai pn sodap jgak..' aku bg alasan..

'budak-budak nie tak mkn masak cabai. depa suka ayam masak kicap ja..' mak sambung..

leh..MENGADA BETOLL budak dua orang tuu..adik-adikku la.

'orang rasa mcm lupa la mcm mn nk buat..'aku bg alasan. CAKAP JALA MALAS NK MASAK KN SENANG!!

'kalau tak mau, goreng dh ayam tu..' mak bg kata putus..

oh yeah..!!hahahaha..tapi balik tgh hari tu aku masak jugak AYAM MASAK KICAP.



.

mula-mula aku gaul ayam dengan kunyit..



lepas tu goreng..



potong bawang dengan halia..


dah siap potong aku tumis..


tumis lagi..ALAMAK!! HANGIT SIKIT BAWANG..hahaha..tula sibuk dengan hp nak ambik gambar..


masuk kicap, sos tiram, gula, garam, and cili api..saja nak nampak hijau..kikiki..aku pn tak tau..maen letak ja..


and SIAPPP...ayam masak kicap yg dh berkurun ditinggalkan SKILLNYA..! errr..aku tak tau rasa apa. macam TAK JADI ja.. sebenarnya nak letak daun bawang as hiasan.kasi nampak hijau tp KOREK-KOREK dalam peti ais TAK JUMPA..dah habis kot..

comment chef wan: beliau hanya tersenyum sambil menggumam dlm hati (aku masak SEDAP LG)..

CIT!


tengah-tengah masak sambil layan lagu kt headphone, tok aku plak datang..YES! PENYELAMAT..HEHE..

'nah, sambal ikan keli..' hulur tok..








WAAAHHH..blink2 mata ku..FAVERAT NIE!! gamak kalau ayam aku tak sedap nnt ada jugak lauk back up..hehe..TENKIU TOK..I LAP U LA..

and time makan nasi tadi aku bedal sambal ikan keli tok aku..hehehe..yg sedap aku dh KEBAS tinggal ayam masak kicap yg tak sedap tu ja kt adik-adikku..HAHAHAHAHA..apa da..ZALIM PUNYA KAKAK!!

and aku TAK TAU pn masakan aku tu rasa apa.terlebih garam ka, gula ka, terover kicap ka..kikiki..TERUK PUNYA OLANG MAA..


p/s: aku rasa lepas nie cnfirm kena reject untuk calon isteri..