Friday, September 23, 2011

mak aih jerawat!!

aSSalamualaikum..

masuk hari ni aku tak tau la kawan aku tu orang yang ke berapa ratus tegur anak anak bini jerawat kat muka aku nie..huuuu...

tau la aku dah matang. jelez la tu..beberapa bulan lepas, memang teruk la keluarga jerawat bermastautin kat muka aku nie. banyak sangat..besar besar lepas tu sakit pulak..seksa zahir sungguh..lepas tu time raya tak nak plak jerawat jerawat nie mintak maaf kat aku. bertambah lagi adalah!

situasi 1: few months ago..

tok sebelah ayah: awat muka banyak sangat jerawat nie...
respond: sengih sengih shy2 cat.

mak: nie sabun muka mak beli kat perlis, pakai bagi hilang jerawat tu..
respond: aku buat sabun badan. tak pakai pun!

bapak: nie daun nie tumbuk lepas tu pakai dengan bedak sejuk tiap tiap malam.
respond: muka orang banyak jerawat ka..
bapak: banyak la..berkerutu jerawat..
respond: aku pakai satu malam ja. lepas tu..hampeh..


situasi 2: sebelum raya...

makcik: awat cik tengok muka hg makin banyak jerawat nie?
respond: ntah..banyak sangat ka?isk3..

sepupu umur baru 9 taun: kak atin! kak atin tak lawa! muka banyak jerawat..
adik sepupu umur 7 taun: tengok tu, kat sini ada, sini ada, sini ada..banyak..
respond: ok! jangan harap dah kak atin nk bagi hampa main laptop dgn handphone lg! grrr...*kejam aku..

sepupu umur 9 taun lg: ayah2..muka kak atin banyak jerawat ayah.
pak cik: kak atin dah ada marka..dah gatai..
sepupu umur 9: marka dia korea la ayah..
respond: erk!

situasi 3: raya kedua-kampung mak..

aku: weiii..tgk muka aku nie..cena nak buat nie?
sepupu besar 1: alah..aku dulu time blajaq pn macam nie jugak..nanti lama lama ok la..
sepupu besar 2: dulu time sekolah muka hg licin kan? sebab tu dia jadi sekarang..nanti elok la..

opah: kenapa nie muka banayk sangat jerawat. tengok pun tau nie.jerawat nie sakit nie. p klinik la. jumpa     doktor. ambik ubat..
respond: hehehehe..dah ambik dah..ubat kat farmasi..*padahal aku beli T3 ja..

situasi 4: balik kampus..

farhani: aku nampak sesuatu..tapi tak mau tegur..
respond: hahaha..tau dah..cakap ja banyak jerawat..

apam balik: fatin! apsal muka ko banyak jerawat nie?
respond: sibuk pehal!

wahida: knpe muka jadi camtu tu? teruknya..
respond: tak tau la...huhuhu
wahida: dulu tak da la sampai macam nie. sebab wataniah ke? g la jumpa doktor. dulu kakak aku pn macam nie..lagi banyak..

yalin (ex-dormmate): ha'a la..g jumpa doktor..dulu masa kt metrik licin ja muka..ingat lagi tiap tiap malam pakai bedak sejuk botol warna pink..haha..
respond: hahaha..sekarang dah tak jumpa bedak sejuk macam tu kat kedai..

nurul: tin! ko jangan risau la jerawat tu..time time blaja nie memang la..nanti dah keje ok la..
respond: hopefully..

asilah: tin! apsal ko nampak lain??
respond: *aku tau dia nak ckp banyak jerawat tapi takut..haha..
aku: banyak jerawat eh?
asilah: ha'a..ke ko dah ada ehem ehem??
aku: hahaha..tak da makna nya..entah ler..hormon kot!.hahaha..

yang nie terbaru punya..

ikan buntal: toek dah banyak jerawat sekarang! kuat berangan nih!
respond: *kuat berangan mesti banyak jerawat ke??
aku: xtau la..nie tanda nak matang..haha..
ikan buntal: hahaha..zaman aku banyak jerawat dah lepas..
respond: eleh..sikit tak jelez..


boleh tak aku nak biar ja jerawat nie naik puas puas..dah tak tau nak buat apa..aku tak pakai pape pn..just pencuci jelah..takut jugak nak pakai sebarangan kan? abis la secret admire lari sem nie...*erk! masalahnya ada ke??

chioss..

wslm..

Thursday, September 22, 2011

message mak yg touching!

aSSalamualaikum..

dah malam baru dapat update blog..baru dua minggu start belajar, dan aku rasa kepala aku bakal botak beberapa bulan kemudian..*err..hiperbola nya..

makin lama belajar makin susah kan? lepas tu ada ja problem tu problem nie. masalah suka tido banyak la, tak focus la, masalah fb la* fb tu cari sendiri punya masah..ngehehe..masalah penyakit MALAS la, masalah cinta la..*err..sejak bila plak kapel nie??conpius gegel..!

yela..nak berjaya mana ada orang senang nak berjaya. kena la susah susah dulu. kalau tak stress bukan student namanya.tadi mak aku mesej

mak doakan kakak berjaya dan selalu ingat Allah yg Maha Esa..

adeeii..touching aku! udah ler tengah touching2 nie..mak nie macam paham paham ja otak aku tengah senget sikit..well, mak aku is the best mak ever..mak la pom pom girl aku yg paling cute bila aku stress belajar..

ingat lagi dulu waktu SPM paper sejarah. aku ambik SPM taun 2007. aku memang tak minat subjek baca2 nie. abis ja exam tu aku terus call rumah nangis2 sebab tak leh jawab exam paper tu..waktu tu mak dengan bapak cool ja passing phone bagi kata2 semangat kat aku..alhamdulillah, rezeki aku A..tu la berkat doa mak ayah kan? kalau nak ikutkan usaha aku waktu tu..ermm macam hampas gas!!

kalau main main nie lepas tu result macam t**k mesti kecewa mak aku..

mak tnya lagi dah makan nasi ka?

aku tak sampai hati nak cakap kat mak yang aku makan sehari sekali ja. nanti mesti kena tazkirah. makan sekali tak kenyang. makan roti ja macam mana nak belajar..dan bla..bla..bla..dan aku tipu mak cakap dah makan. lauk ayam..ngehehe..lauk ayam baru gempak sikit..

love mak ever..

chioss..

wslm..

Monday, September 19, 2011

hensem sungguh..

aSSalamualaikum..

hallu2..entry sepantas kilat. sementara gap kelas. sat lagi kelas pukul 3.30..perghh..kenyang alhamdulillah..sedap jugak lauk mak cik cafe nie tapi tak boleh lawan mak aku masak..hehehe..

budak pendek nak cerita, pagi tadi punya kelas is decision science. tetiba ada sorang orang hensem masuk. pelik jugak sebab lecturer aku nie perempuan. takkan tukar lecturer kot. tapi best jugak kalau tukar sebab boleh tahan lecturer nie..ngeheheh..*gosok dagu muka gatai

rupanya lecturer aku ada conference arini. so, tak dapatla nak mengajar kelas. sir tu just replace kelas ja. dalam hati *replace je? asal tak mgajar terus?? buat muka sedih..

lecturer tu cakap dia baru dua tahun kot mengajar subjek nie. best la tadi dia menagajar. series!! tak ngantuk pun..*memang la tak ngantuk sebab asyik usha muka hensem je..

ish3..tak baik sungguh la..haha..masuk kelas usha lecturer lak kan? to Dr. Anisah rajin rajin la g conference..ngehehehe...

chioss..

wslm..

Saturday, September 17, 2011

segalanya bermula..

aSSalamualaikum..

seminggu dah tak update belog tercintun nie..yuhuu..kekonon busy lah sangat. alhamdulillah..first week class best. first day and second day tu ada la terkejar sana terkejar sini macam kucing cari anak hilang..melilau satu kuliyyah cari kelas tak jumpa.

yang best sem nie aku dapat lecturer best2..ada yang sporting, ada yang garang sikit, garang banyak, garang sederhana..*err..ada ke garang sederhana?? paling best lecterur BM kot. sebab cikgu sangat kelakar. sama gak dengan lecturer yang ajar subjek Commercial Law, lawak spontan je..pastu muka relax..orang law memang macam tu kot..ada sense of attraction for audience bila bercakap. yelah..nama pn lecturer law kan?

dan aku rasa aku bakal tak berapa minat subjek membaca nie! kenapa accounting student kena belajar law?

*nilah manusia, selalu pertikaikan sesuatu benda yang baik. tak tau ke benda tu bermanfaat..kalau nak dibandingkan dengan Ibn Sina, Al Khawarizmi, Jabir Ibn Hayyan ilmu kita nie apalah sangat kan? ibarat setitik air ja dari tujuh lautan kat bumi nie..

so, janganlah rasa kita nie dah cukup berilmu, dapat dean list tak payah dah nak belajar benda nie. nak buat apa? berjalan pun pandang langit. padahal diri sendiri berasal dari tanah. remember, the truth owner of knowledge is Allah..Allah Ya Rosyiid,

nampaknya sem nie kena kerja keras sikit..aiseh..aku nie udah ler jenis yang banyak main. kalau study pun 45 minit terawal ja yang fokus..lepas tu mula la nak nyanyi lagu i believe i can fly...zzzz...

tapi, nampaknya kena tukar sikit nie..i believe i can fly, i believe i can touch the sky..touch and grab the sky..



sem nie board kat bilik colourful sikit. baru ada mood nak study. ngehehe..yeke??

so, kepada kengkawan yang kembali ke kampus tu, happy study..

chioss..

wslm..


p/s: sorry, sekarang speed blogwalking gear satu je..but no, worries, insyaallah free saya jenguk blog kengkawan..

Saturday, September 10, 2011

alhamdulillah..selamat sudaa..

aSSalamualaikum..

seteleah beberapa hari tak hupdate entry, ha arini terindu plak nak update..alhamdulillah aku dah selamat check in kat hotel 5 bintang mahallah Salahuddin Al-Ayubi..5 bintang ler sangat. but yes, aku rasa bilik aku nie memang 5 bintang..*errr...

tak sangka rupanya rindu gak uia nie dekat aku. ingatkan aku sorang ja yang rindu kat uia nie...ngehehe..nasib baik tak bertepuk sebelah tangan.semalam kemas punya kemas bilik sampai la pukul 2 pagi. sampai hati kaum kerabat habuk tinggal banyak jejak kat bilik. berinchi inchi. memang bahana 4 bulan bercuti kot.

memandangkan freshy baru masuk last week, tak sangka intake kali nie ramai yang interested nak join wataniah..sebab batch aku dulu takda lah seramai nie.. seronok tengok muka muka baru.



time registration nie aku takda pun. sebab sesodap lagi makan ketupat, kuih raya kat kampung..hihi..

di pagi ahad yang mulia nie, terpaksa la bangun seawal pagi sebab kena jadi committe untuk UKA a.k.a Ujian Kecergasan Asas for intake baru. first tu bagi physical training dulu, briefing mana patut..kena lari 2.4km, mendagu, lompat jauh, lari pecut 100m, and bangkit tubi..kesian lak tengok ada yang pancit. macam aku memula dulu join wataniah daa..



bertubi tubi la bangkit..



monkey rack..sister dikecualikan mendagu sebab mendagu memang susah..so diorang monkey rack ja..


nie layang layang..ngehehe..baru abis lompat jauh..



lari pecut..


jumlah brothers yang join..memang ramai dari batch aku..


these are sisters..


closing speech from our advisor, leftenan Wan Rizaila..


 and these are the commities...


esok dah start kelas..rindu nya...k la. gua nak siap siap. nak p Giant plak. mau cari barang sih..balik karang blog joging eh..

chioss..

wslm..


p/s: nurul farid ekau dh balik uia ke..uia dok panggil2 nm kau nie..



Monday, September 5, 2011

pergi dulu..

aSSalamualaikum..

Salam 8 Syawal..sunyi bebenor kampung. semua dah pakat pakat balik rumah sendiri. termasuk la beg beg baju aku nie. geli geli ja tak sabar nak balik jugak. nak balik sangat kan? nah! p la balik. 



bye! bye! beg beg ku..semoga selamat sampai kat Selayang..

memandangkan mak cik aku balik arini, aku sebagai anak sedara yang kurang bertimbang rasa lagi comel *perasan satu oktah aku tumpangkan beg geli geli aku nie. dah tak sabar sangat nak balik kan?

dalam beg tu ada kerepek bagai. raya punya pasal..tunguuu..hari jumaat nie beta sampai. kita balik uia sesama ye beg..

tu baru dua beg. ada lagi barang tak kemas. nie masalah cuti lelama nih. banyak sangat harta bin karun terbawak balik dan nak kena bawak balik..betol la bak kata sifu im. memang tabiat gegel kot suka bawak beg bayak banyak. *erk! gegel?? geli geli jerk!

chioss..

wslm..

p/s: beg kartun tu ada mcm beg orang jual jual ubat tak?haha..

family berbowling..

aSSalamualaikum..

semalam satu family p main bowling..sorang main 2 game..lawak ok! bapak aku yang tak pernah main diulang tak pernah main bowling strike dua tiga kali.*erk! perlu ka ulang.. same goes to pak lang dengan pak ngah. semua orang dok cakap nie dulu champion baling buah kelapa kampung. bak kata orang kedah buah nyok.

aku yang selalu dok main ntah kena jampi kot tak strike langsung. *selalu ke?? memang kena kutuk habis. rasa nak sorong muka dalam lane bowling tuh. malu malu malu..haha..



pak ngah..bila askar pencen main bowling sekali angkat bola yang 14 kilo..mau tak strike..


pak lang and mak cik


pak cik and makcik..yang nie toksah cakap la. pak cik juara berturut..tengok badan pn dah tau..hahaha..*sory yo!


tadaa..nie bapak aku..


mak lang penonton setia plus tukang gelak. budak budak nie buat kuak lentang apa ntah la..

si mak aku tak mau ikut plak. bak kata mak 'game orang orang muda'..

ish! sungguh aku tak puas hati..dahla kalah..last sekali plak tu..choiyy..ngehehe..

chioss..

wslm..

Saturday, September 3, 2011

hantu bonceng!

aSSalamualaikum..

salam 5 Syawal..harini p tengok hantu bonceng dengan cik jannah. pukul 2 lebih baru keluar sebab bajet nak tengok kat giant area rumah ja. tayangan pukul 3. sampai sampai, parking motor full. dah agak dah. tambah plak musim raya, anak muda mudi keluar nak tengok wayang. pakai duit raya leettuuwww...*orang yg menaip pn sama daa..

sampai panggung 2.50 nak beli tiket pukul 3 of course la tak dapat. tiket sold out! sadis gila. nak tengok final destination 5 tapi aku dah janji dengan cik pikah nak tengok hari rabu nanti. then, jannah ajak p sunway carnival sebab tiket kat sunway pukul 3.40. kekonon sempat la.

sampai sunway, sama macam giant. orang beratur beli tiket sebijik dah gaya ikan dalam tin sardin. ramai! again! tiket sold out. terpaksa la ambik pukul 5.30..tu pun duduk barisan depan depan. jenuh mendongak aku.

bagi aku filem nie aku bagi 3.5 out of 5 la..tak da la rugi sangat duit aku soploh ringgit tengok movie nie kat panggung. ada lawak yang boleh gelak. pastu filem nie ada mesej yang boleh pakai. memang tak mengarut sangat la. tapi, just satu jelah part yang aku rasa tak best bila si cat farish jadi pak ostad. tak best la! macam ntah pape ja.

countdown lagi 5 hari aku dah nak balik kampus..uuwaaa..nie yang lemah cuti lelama nih..

chioss..

wslm..


p/s: ari rabu nie..final destination 5..




Thursday, September 1, 2011

salam Aidilfitri..

aSSalamualaikum..

salam 4 Syawal..kalau nak buat entry raya boleh lagi tak?? ah..gasakla.. tak kira nak buat jugak. disebabkan kesibukan datang menyerang, arini baru sempat nak jenguk jenguk belog.

di bulan mulia nie aku nak susun semua jari yang aku ada nak mintak ampun dan maaf kalau ada terkasar bahasa, terlaser menaip, entry tak kena dengan citarasa, blog membosankan, tersombong nak singgah mana mana blog..

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

chioss..

wslm..

p/s: sapa nak buat open house?? aku nak buat open mouth nie..