Saturday, March 23, 2013

baking..baking..and baking!!

aSSalamualaikum..

best best! berjaya lagi nampaknya buat cake coklat. kali nie simple and save time. sebab recipe baru. hasil sama je macam kek sebelum nie tapi cara nak buat tu lagi senang.. bahan bahan yang tuan tuan dan puan puan perlukan adalhh..jeng..jeng..jeng..*err... macam chef senduk pulak..

bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum diayak..
1 cawan serbuk koko (selalu pakai van houtan)
4biji telur
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 sudu besar soda bikarbonat

macam mana nak masak?

mula mula blender 4 biji telur bersama sama dengan gula.. make sure blender gula sampai hancur..
at the same time, masukkan 2 cawan tepung dan 1 cawan serbuk koko dan gaul sampai sebati. nie dalam bekas lain tau. jangan campur dengan adunan blender pulak..
kemudian masukkan satu cawan susu pekat dan satu cawan minyak kedalam adunan telur yang di blender td.
blender lagi sekali.. then campur adunan blender tersebut ke dalam tepung yang digaul sebati..
dah sebati, masukkan kedalam bekas untuk kukus..
den lebih suko buat kek guna kukus..kukus selama 1 jam 10 minit..

untuk topping:
4 sudu besar coklat
setengah cawan susu pekat
2 sudu minyak


masak atas dapur.api kecik je tau.kang hangit plak nanti. kalau terlalu pekat masukkan air sikit. pandai pandai adjust la air tu.. then siap!

senang sebab tak payah sejukkan coklat sampai 4 jam macam sebelum nie..


ntah pahape je rasa kek nie. kalau orang lain buat maybe lagi sedap lah kot..heheheh..
\
^cheeto^

wasalm..


p/s: selamat hari jadi~~

4 comments:

suesue said...

seriously first time dgr buat kek guna blander..hehe

hassy chan said...

ak tgk pn nmpk sdp da.... heeeeee.... post sikit beb!

アヌム said...

nmpk mcm sedap tuuu hehee

Pondok Usang said...

nampak mengancam..meh laa seulas..