Sunday, December 29, 2013

ini kisah dia. sahabat dan teman~~

aSSalamualaikum..

sekilas pandang jam tangan.. 'laa.. awal plak kita sampai. try waksep dia kat mana'

'dia tak sampai lagi. baru kat kl..' syamirah pandang aku.

 'whaaattt.. cakap masuk pukul 11? takpalah..aku lapaq la. jom makan dulu..' kami melangkah ke kfc. sambil aku buka note subject auditing and assurance services yang aku bawa dari bilik tadi. mood final exam terbawak sampai ke LCCT.

selesai. kaki kami laju melangkah ke ruang depature. mencari cari kelibat si empunya diri.

'gotcha! i saw them.. there! with her husband and family in law..' aku tunjuk kearah mereka.

syamirah senyum lega. aku turut senyum gembira. terasa bahagia melihat dia. sahabat dulu, kini dan selamanya..

'eeeiii.. budak nie suka la cari pasal kan?'- itu dulu. zaman kanak kanak aku dan dia..

'jom! kita ponteng class arab. tutup semua pintu menyorok dalam kelas. kunci kelas dari luar..' itu juga kisah kami. sekolah menengah.

'jom lah join usrah.. dekat uia mesti lagi gempak kan? tak susah pun. luang masa setengah jam ja untuk tambah ilmu' - itu nasihat dia. satu waktu dulu..

from someone and become someone. better one. hijrah itu cukup indah. bila letakkan seluruh hati hanya padaNya semua jadi mudah dan bahagia. itu yang aku belajar dari dia..

'fatin, its time for u untuk panjat bukit itu. keluar dari bulatan sekarang. pandang keatas dan terus maju kedepan' itu nasihat dia. waktu aku perlu teman untuk berbicara.

syamirah peluk dia. air mata tidak malu lagi keluar tanpa henti. aku juga peluk dia. ikhlas. aku sayang Farah.. aku akan ingat pesan yang satu itu.

jam 1 tengah hari. burung besi Air Asia  bersedia untuk meninggalkan bumi Malaysia. selamat jalan awak. semoga bahagia di bumi kanggaro. selamat menjalani fasa hidup yang baru..

aku toleh kiri. Syamirah kesat air mata. aku senyum lagi. ini kisah dia. kisah aku mungkin lain jalan ceritanya.

 'dah jom kita balik..' sambil bersalaman dengan farah family in law. sempat juga berkenalan dengan mereka.

 hijrah. indah. bahagia. miracle..

the miracle when you put all your heart only for Allah alone. the sweetness of love after marriage. i see it from my special friend. subhanallah~

langkah diteruskan. aku dengan kisahku sebagai pelajar. Syamirah dengan kisahnya sebagai wanita bekerjaya.

^cheeto!^

wasalam..




Monday, December 23, 2013

miss Farah bertukar status to Mrs. Rahman..

aSSalamualaikum...

waaaaa.. macam tak percaya lagi sekali. cepatnya masaaaa... alhamdulillah. dua kali lafaz, farah dah selamat jadi isteri orang. dia sangat cantikkk! berseri seri..

dari kursus kawen, HIV test sampai la ke hari akad nikah aku tolong apa yang mampu. tapi Si Syamirah Osman lagi orang kuat pengantin. kesana sini. aku PA number 2 je..kui3.. best jugak tolong tolong orang kawen nie. at least dah boleh tahu procedure do and donts.. ecewah! *eh! tapi turn patik belum lagi kot! har har.. shayee kecik lagi..


ini cerita hari akad nikah


teman pengantin photoshoot. 


ehem2..time nie shy shy kitten lagi.. comel jala kawan aku nie. kawen tak bercinta pun. 




ini cerita hari wedding.. Rahman memang friendly dengan kami. so far.he is nice guy.. bakal arkitek graduate oversea tu. 


family sebelah lelaki. keciknya dunia nie. adik pengantin lelaki rupanya junior aku masa Mrsm dulu. jangan main main. adik dia presiden BWP time sekolah dulu. debator sekolah lagi teww..


eh! dah tak malu malu kucing keee.. kui3..


who next?? except ezaty la..dah nak jadi mak orang tuuu..


aiseh! macam mak jemah wartawan sambilan tak berbayar je nih gaya..


untuk tahun nie dah habis dah entry wedding.. wait for next year wedding pulakk.. tahun depan memang banyak. dah bersusun dah tarikh wedding.. especially kawan kawan wataniah~~

aku?? he is somewhere in the middle~~ *ecewah! syok gak kawen muda nie.. ehem!

^cheeto^!

wasalam..

Thursday, December 19, 2013

belajar dari langit~~

aSSalamualaikum..


seusai usrah.. kami berenam bersuka ria ke kereta. mahu bergerak balik ke mahallah masing masing. alhamdulillah input harini ini dari kak alang menusuk jantung.. aku senyum. hati terasa lapang. tenang. Al-Baqarah 253-261 pelajaran hari ini.

'cer pandang langit...awan bergerak...' Sit tunjk langit.

aku pandang atas.. subhanallah.. cantik bulan malam ini. tenangnya awan bergerak ke timur. angin malam menyapa kulit muka.. terima kasih Ya Allah. nikmatnya udara nyaman di bumi UIA..

'dah lama aku tak pandang langit..' aku pandang Shana.. senyum lagi. Shana ikut senyum. manis..

aku pandang lagi atas..sekali lagi. seperti membaca buruj buruj bintang yang ada di langit..

cantiknya ciptaan Tuhan. luasnya langit terbentang di atas sana. tinggi tak tercapai dek tangan. awan. bergerak perlahan mengikut melodi angin. bulan memancar cahaya menyinari malam. bintang bergemerlapan gilang gemilang.

indahnya ciptaan Tuhan. mereka patuh dengan perintah Allah. tunduk dengan arahan Allah. bekerja tanpa rasa jemu. malah sentiasa bertasbih menyebut namaNya.. betul statement Ar-Rahman..

Ar-Rahman~ "Maka yg mana satu di antara nikmat2 Tuhan kamu, yg kamu hendak dustakan"

sedangkan aku. manusia biasa sebaik baik kejadian. diciptakan akal fikiran. sering kali lupa akan suruhanNya. malu. malu pada alam. malu pada bulan, bintang dan langit yang tidak berakal. tetapi tidak pernah sesaat pun melanggar perintah Allah menyinari malam.

'.....iman kalau jatuh cepat2 bangun dan cari balik. jangan biar ia terus jatuh..'-Alang..

'eh, tak nak balik ke? nanti kena kunci pagar tak boleh masuk mahallah...' Shana laung dari kereta.

lamunan terhenti. aku pandang mereka. berlari ke kereta. senyum lagi. Alhamdulillah untuk hari ini.


..jadilah promoter Islam yang terbaik....

\^cheeto^/

wasalam..








Monday, December 16, 2013

weekend on FRIM~~

aSSalamualaikum..


ini cerita lama. ini cerita sebulan yang lalu. berhujung minggu di FRIM. series daebak!! dah lama tak masuk hutan hidup udara segar bugar nyaman aman sentosa.. alhamdulillah. indahnya ciptaan Allah. murahnya Allah pemberi nikmat. Tuhan semesta alam..

ada lagi wishlist yang tak sempat nak tunai. wishlist masuk buku hutang 555. kekangan masa dan assignment. nak pergi Bukit Tinggi!!! uwaaaa...  insyaaAllah.. harap trip ke Johor by the end of final exam nie menjadi la..



tahap excited to the max!








after few times naik jambatan gantung akhirnya dah berjaya buang fobia takut tinggi!! yeay!!



like a rainbow~~ 


bila joyah bukak kedai nasi lemak..


hakikatnya kami kami sekalian sesat dalam FRIM tu sebab masing masing expert sangat baca peta. tapi, at the end jumpa jugak jalan keluar.. 

sem nie tak naik gunung lagi.................................

^cheeto!^

wasalam..


Wednesday, December 4, 2013

semester almost come to the end~~

aSSalamualaikum..


semester is come to the end~~ ambik 4 subjek tak bermakna tak busy takda kerja goyang kaki semata. tapi banyak tanggungjawab yang perlu dilaksana sebenarnya..

masih belum terlambat untuk rasa loser atau sesal. one more step. insyaAllah. fighting, try harder and focus more~~ doa dan tawakal. Ya Allah permudahkan lah urusan semester ini. dan semester terakhir depan. kuatkan lah hati. cerdaskanlah minda. jauhilah aku dari penyakit hati, cinta palsu, hasad dengki, buruk sangka apatah lagi anak derhaka.. amin..

perbaiki yang salah. tingkatkan yang baru. upgrade iman dan takwa. carilah ilmu dunia demi kebahagiaan akhirat. jauhi maksiat mata, telinga, hati dan anggota. banyakkan senyuman kurangkan ketawa. senyuman lebih manis dari gula. gunakan medium social network sebaiknya. tuntutlah ilmu yang bermanfaat melaluinya. bukan menjadi keyboard warrior untuk impress pembaca. tetapi sampaikan dan kongsikan dengan seikhlasnya..

sesungguhnya jangan cakap sahaja. sila bertindak untuk kebaikan bersama~~aku..kau..kita..mereka..dan semua..


^cheeto^!

wasalam.