Monday, March 24, 2014

bukan Manchester tapi Sheffield yang proposed~~

Assalamualaikum..


sebenarnya aku tak expect pun Sheffield sudi nak terima aku seadanya..*cewahh..macam ayat masuk meminang je..kui3.. tapi Alhamdulillah..dah dapat tempat nak sambung master dekat UK.. tapi the problem is sponsoreshippp~~~


alhamdulillah..aku dah accept pun offer ni. cumanya surat ni still conditional. sebab tak habes semester lagi plus tak ambik IELTS lagi. nak ambik IELTS tu yang den lomah tu. tapi, Sheffield tak payah ambik IELTS. boleh je hantar certificate GCEO level masa SPM dulu..

intake 29 September. serabut jugak bila fikir sebenarnya. preparation and sponsorship.................................

aku mula tanya diri aku. kenapa nak sambung overseas? kenapa tak dalam Malaysia saja? *picit kepala kerah memikir..

sebab satu : nak belajar independent. sebab dua: nak travel nikmati keindahan bumi Allah.. sebab tiga: aku nak rasa culture education selain Malaysia dan sebab empat: aku nak bukak minda aku yang kadang kadang sempit yaaa amaattt..

bukan sebab nak lari dari sesuatu??? *say whattt??? sesuatu apakah? ya.. sesuatu yang boleh menghalang self esteem. cewahh..

ada yang nasihat 'usaha cari sponsor! banyak lagi masa' - majority

'start keje dulu, nnt da financially stable boleh sambung..'- Akmal

'hg jangan risau k. insya Allah ada jalan..dah dapat tu rugi kalau tak p..'* thanks kawan. aku doakan kaki hang yang baru lepas operation dua bulan lepas cepat sembuh. and come back to UIA. no more study leave..

'Inshaa Allah boleh. a great experience in living abroad is waiting for you. solat hajat kursus tu ye. tu jugak salah satu usaha..'- kak Awanis. mentor!

'kalau rasa kelam kabut defer dulu next year. kawen dulu baru sambung' *whatt??? soal kawen lagi? bila Allah dah bukak pintu hati insyaAllah kawen jugak aku nanti. no worries. 

'nak defer ke tahun depan pun ok. takut kelam kabut untuk preparation visa etc..' - Bahijah. sekarang kat Sheffield.

'pergilah. bukan senang nak dapat offer. angah dulu dah terlepas. dapat sponsor dari UEM dengan KPM.' - angah. cousin.

semuanya nasihat dari mereka yang berpengalaman. aku terima. *eh! macam aku terima nikahnya pulak.. aku sedang usaha jugak cari sponsor sebenarnya. terharu bila ramai yang whatsapp and massage website yang offer scholar. terima kasih Allah . kurniaan sahabat yang sentiasa lend their shoulders. 

terharu dengan Kak Alang, Kak Awanis, Bahijah and others..

insyaa Allah.. semoga Allah permudahkan urusan. kalau bukan tahun nie pun aku tetap akan pergi tahun depan. 

kalau bukan di UK pun kat dalam Malaysia dah syukur Alhamdulillah.. 

tanya hati. tanya iman. consult dengan Allah. Fa'aina Tazhabun??  apa yang mahu sebenarnya. 

'Kemana dikau mahu pergi? Katakaan, katakan paada hatimu,kemana dikau mahu berlari, apakah matlamat terakhirmu, kemana destinasi yg mahu dikau tuju? Manusia ramai yg begitu. Di saat jalan fitrah terbentang di hadapan mata, mereka masih mencari jalan susah yg membwa derita...'- La Tahzan Terasing by Ibnu Rijal... 

Istikharah is the best way~ Allah is the most ultimate planner.. apa apa pun keputusan daripadaNya aku terima..

semoga Allah redha.. semoga Allah permudahkan jalan..

^cheeto^!

wasalam..




1 comment:

Dearie Pearls said...

"pergilah, kalau tidak kamu akan menyesal.."

iklan dedulu..

btw, congrats friend. tak semua leh dapat peluang cenggitu. termasuk saya. heeeeeee