Wednesday, March 12, 2014

Manchester~ good bye! take hikmah behind in positive way~

aSSalamualaikum..

kadang kadang tu orang kata instinct boleh jadi betol dan kadang kadang just perasaan. tapi betol la, harapan nak sambung master dekat Manchester dah terkubur oh~ sedih nie tak boleh nak explain. kecewa sangat lah. bukan sebab Manchester reject application. tapi sebab tak dapat loan MARA. itulah ceritanya..

aku memang dah rasa nak dapat loan bukannya senang. aku tengok applicants yang apply loan program overseas tu pun ramai yang dah kerja, working experience bertahun tahun.. so kalau pointer ciput macam aku probability rendah nak dapat. lagipun aku still last semester kan. mungkin salah satu faktor nak dapat loan agak susah..

so, aku take hikmah behind in positive way:

1) mungkin aku tak cukup matang untuk hidup kat tempat orang. memandangkan aku jenis yang cepat panik, mudah influence, cepat give up and mudah terasa kalau berkomunikasi dengan orang yang kasar.

2) Allah nak aku kerja dulu. tolong mak dengan ayah. memandangkan aku anak yang sulung.

3) settlekan hutang PTPTN. plus, hutang kereta. memandangkan ayah baru belikan Myvi. sekarang makhluk yang bernama MYvi tersebut tersadai kat rumah dan aku tak test drive pn lagi.

4) mungkin betol apa yg Prof Nik cakap 'continue master without working experience is not easy. I advice you as a mother to a daughter..'

5) mungkin aku takkan boleh survive.

6) niat salah.. nak travel Europe cari jodoh ke nk belajar?

7) atau mungkin rezeki tahun depan

8) atau mungkin rezeki waktu kerja nanti..

9) atau mungkin rezeki kawen?? *kawen?? for time being aku tak bukak lagi pintu hati untuk sesiapa..plus, aku tak cukup baik untuk sesiapa..nak love after marriage la..

10) atau mungkin ada scholar lain yg boleh apply. *seriously aku dah give up nak cari.

sungguh salah satu sebab nak sambung belajar aku rasa tak ready nak masuk dunia pekerjaan. plus, weaknesses aku jenis tak boleh tahan kena marah. nanti mula la nak banjir kilat. plus, aku prefer untuk jadi academician instead of accountant ataupun auditor.

tapi Syamirah kata 'sekarang memang rasa tak bersedia. tapi, you have to move to another stage of life. we are not child anymore. you have to and you must to. bila dah kerja nanti, insyaAllah mesti boleh survive.

aku tau mak pun sebenarnya berat hati nak bagi aku sambung. katanya mak takut kalau aku ada kat tempat orang..

next future plan.. part time master in local..maybe..keep on praying..

Allah is the best planner~~ hikmah juga rahsia Allah..

^cheeto!^

wasalam..

p/s: PrayforMH370

No comments: