Saturday, April 19, 2014

mengimbau sejarah di Gunung Telapak Buruk..check in hotel Gunung Berembun~~

aSSalamualaikum..

Alhamdulillah... pagi tadi selesai dah satu mid term exam. paper mid term terakhir. International Business.100 MCQ. juling jugak mata dalam 5 saat.*4 weeks left dah nak grad rupanya... mixed feeling sebenaqnyaaaaaaaaaaaaa....

seperti dijanjikan last entry..jeng jeng jeng.. last week check in Gunung Telapak Buruk- Gunung Berembun. yeay! kali nie ikut group Latepackers.. sejarahnya Latepackers nie alumni UIA tapi ada je yang bukan UIA..

selalunya aku prefer hiking daypack. sebab tak mampu nak pikul beg berat berat untuk overnight. tapi kali nie challenging sikit. tapi satu malam je pun bermalam dekat peak..heeee..

sebelum  gerak headlamp checked! sleeping bag checked! 100 plus checked! mineral water checked! biskut checked! coklat checked! *banyak pulak yang nak checknyeee..

check point start kami kami naik lori sampai ke puncak Gunung Telapak Buruk. sejam jugak nak sampai puncak. tapi end up sejam lebih jugak la sebab lori tersangkut kat pokok. har har har.. dekat puncak tu ada kem askar. kem kecik ja. maybe jaga kawasan kot. taking picture is forbidden.

pendakian start dari puncak Telapak Buruk menurun ke Gunung Berembun. tapi bukan menurun ye adik adik kakak kakak abang abang. tapi, macam mendaki balik adalah.. trek kat situ masha Allah.. menguji keimanan, kesabaran, ketahanan dan kementalan..

pacat banyak, ulat bulu pun banyak..apatah lagi miang buluh............ team kali ni banyak Kelantanese...


take 5..lori semput nak daki sampai peak..


kat puncak Gunung Berembun. set up hotel..


Gua Kambing... kambing je takda. kalau tak boleh buat bbq..




dinner time~~~ 


first check point before sampai puncak Gunung Berembun. lunch dulu.. tapi kalau dah lotih nasi letak tepi jeling jeling manja je.. lost appetite. 


hiking buddies! Waney Swift  and her cousin. my new friend Fasihah.. 


serpihan bangkai pesawat Liberator B24..





serpihan lagi..


view from puncak Telapak Buruk..


bukak dapur.. nak masak paprik kata mereka. aku tolong tengok aje. sokmo gitu..


jeram.. 30 minutes sebelum sampai loji. sebelum sampai bawah. last checkpoint..


baru perasan. sapa curi gambar aku nih!!!!!


berhujan sejam sementara tunggu lori datang ambik..



me: Hang Wani... aku mahu menyendiri disini.. tinggalkan aku disini.. pergilah dikau bertemu putera Berembun. kirim salamku padanya..
wani: jgn begitu tuan hamba Hang Fatin.. susah senang kita bersama..
*eh! fefeeeling Puteri Gunung Ledang pulak..


air kat jeram nie subhanallah..seejukkk banget seh.. 

banyak lagi gambar.. malas nak upload..heeeee...

honestly speaking, Allah creatures is the best cure to release stress, remove problems... go hiking! insyaa Allah you will appreciate more.. 

lutut got injured.. no hiking for 3 weeks maybe.. nak joging pun tak mampu.. *tidakkkkk!!!!! mesti gemok nanti! lemak bertingket tingket...........................................

^cheeto^

wasalam...

p/s: no judging on one past, because it might be your future...

No comments: