Friday, April 25, 2014

if u miss something~~

Assalamualaikum..

if u feel like miss something...

try look back at your past..

what have you done today, yesterday, day after yestesday..

have you utilise your time accordingly..

occupied your precious time with something..

something that bring thousands barakah on you..

have you done something badly..

badly hurt others, unintentionally hurting your parents, using harsh word, giving bad intention and perception, or feeling superior than anyone else..that is riak..

reflect..reflect..and do reflect yourself..

we human being..never escape from doing bad things..

revert..

find Allah.. dont stay away from Allah love. He love you..Allah is care for you..

at this calm and serenity morning..

dont feel tired to hand-fed.. ask Allah.. pray to Allah.. seek anything from Allah..

because Allah have 99 specialities..Asma Ul Husna~

open Quran..holding tasbih..

hoping always under His guidance.. praying to have strong heart to be always in His way.. wishing protection from Him.. doa untuk aku dan kau...

^cheeto^!

wasalam..



Saturday, April 19, 2014

mengimbau sejarah di Gunung Telapak Buruk..check in hotel Gunung Berembun~~

aSSalamualaikum..

Alhamdulillah... pagi tadi selesai dah satu mid term exam. paper mid term terakhir. International Business.100 MCQ. juling jugak mata dalam 5 saat.*4 weeks left dah nak grad rupanya... mixed feeling sebenaqnyaaaaaaaaaaaaa....

seperti dijanjikan last entry..jeng jeng jeng.. last week check in Gunung Telapak Buruk- Gunung Berembun. yeay! kali nie ikut group Latepackers.. sejarahnya Latepackers nie alumni UIA tapi ada je yang bukan UIA..

selalunya aku prefer hiking daypack. sebab tak mampu nak pikul beg berat berat untuk overnight. tapi kali nie challenging sikit. tapi satu malam je pun bermalam dekat peak..heeee..

sebelum  gerak headlamp checked! sleeping bag checked! 100 plus checked! mineral water checked! biskut checked! coklat checked! *banyak pulak yang nak checknyeee..

check point start kami kami naik lori sampai ke puncak Gunung Telapak Buruk. sejam jugak nak sampai puncak. tapi end up sejam lebih jugak la sebab lori tersangkut kat pokok. har har har.. dekat puncak tu ada kem askar. kem kecik ja. maybe jaga kawasan kot. taking picture is forbidden.

pendakian start dari puncak Telapak Buruk menurun ke Gunung Berembun. tapi bukan menurun ye adik adik kakak kakak abang abang. tapi, macam mendaki balik adalah.. trek kat situ masha Allah.. menguji keimanan, kesabaran, ketahanan dan kementalan..

pacat banyak, ulat bulu pun banyak..apatah lagi miang buluh............ team kali ni banyak Kelantanese...


take 5..lori semput nak daki sampai peak..


kat puncak Gunung Berembun. set up hotel..


Gua Kambing... kambing je takda. kalau tak boleh buat bbq..




dinner time~~~ 


first check point before sampai puncak Gunung Berembun. lunch dulu.. tapi kalau dah lotih nasi letak tepi jeling jeling manja je.. lost appetite. 


hiking buddies! Waney Swift  and her cousin. my new friend Fasihah.. 


serpihan bangkai pesawat Liberator B24..





serpihan lagi..


view from puncak Telapak Buruk..


bukak dapur.. nak masak paprik kata mereka. aku tolong tengok aje. sokmo gitu..


jeram.. 30 minutes sebelum sampai loji. sebelum sampai bawah. last checkpoint..


baru perasan. sapa curi gambar aku nih!!!!!


berhujan sejam sementara tunggu lori datang ambik..



me: Hang Wani... aku mahu menyendiri disini.. tinggalkan aku disini.. pergilah dikau bertemu putera Berembun. kirim salamku padanya..
wani: jgn begitu tuan hamba Hang Fatin.. susah senang kita bersama..
*eh! fefeeeling Puteri Gunung Ledang pulak..


air kat jeram nie subhanallah..seejukkk banget seh.. 

banyak lagi gambar.. malas nak upload..heeeee...

honestly speaking, Allah creatures is the best cure to release stress, remove problems... go hiking! insyaa Allah you will appreciate more.. 

lutut got injured.. no hiking for 3 weeks maybe.. nak joging pun tak mampu.. *tidakkkkk!!!!! mesti gemok nanti! lemak bertingket tingket...........................................

^cheeto^

wasalam...

p/s: no judging on one past, because it might be your future...

Tuesday, April 15, 2014

berehat sebentar di RnR Gunung Gap, lunch di Gunung Ulu Semangkuk..

aSSalamualaikum..

dua minggu lepas.hiking lagi! yeay! asalnya si Wani, Adell,  dengan Shu nak join sekali. at last Wani tetiba tak jadi pulak ikut.assignment banyak katanya. tinggal lah aku dengan Odah berdua..

pukul 4.45 pagi dah keluar dari UIA. planning kumpul dekat Restoran Fazlina Maju Kuala Kubu pukul 6. terkedek kedek jugak la drive si kancil nak pergi sana pepagi buta. plus, ikut jalan Ulu Yam lama. berdua dengan Odah je dalam kereta. kiri kanan hutan. seram tak payah cakap lah.. berapa kali mengulang ayat Kursi dalam kereta. *ha.. pucat muka! tau takut..

Alhamdulillah.. subuh dekat Masjid Jalan Merdeka Kuala Kubu. lawa oh masjid situ..

dan bermulalah pendakian pukul 9 pagi.. first check point Gunung Gap. trek daki, daki, turun, and daki sampai puncak.. set time 50 minit tapi end up satu jam nak sampai..weehuuu..

lepas tu bergambar dua tiga saat, then teruskan mendaki naik Gunung Ulu Semangkuk. Alhamdulillah, sepatutnya perjalan paling lama 1 jam 50 minit tapi dapat sampai puncak ambik masa 1 jam 15 minit..yeay!

dah samapi puncak apa lagi, bukak dapur lah jawabnya. menu santai group Backpackers selalunya macaroni, spaghetti dengan cucur. but this time, kak Mira buat macaroni goreng. peh! menjilat jari. cucur ikan bilis kak Awin pun sopdappp.. aku tolong makan je..hihi..









with aunty Lily~


K. Ana, Kak Ecah, Kak Anis and Datuk Hasbul.. nie semua geng geng Mr. Hasbul *ceh! lepas naik Gunung Datuk terus dapat title Datuk.. oh! rupanya Kak Anis exUIA dulu. sooo u are my super duper seniorita!



Saudah dengan Kak Mira bersungguh sungguh goreng macaroni. si baju hijau goreng cucur. sesapa nak buat calon menantu kak Mira je yg tak available... eh!


tak habes habes dengan peace no war nyeee...


GoProHero!



tudiaa hasilnya... 


with Kak Masni! enjen turbo kakak nie. laju gilaaa.. and kak Fie sorang lagi.. takdo gambar lah pulak.

presenting video from Backpackers~~




and the Extended.....yeay! 



team kali nie ada hikers tegar tegar belaka. speed laju kemain. apa apa pun really enjoy the moment~~

best thing is dapat pecah rekod. 45 minit dari Gunung Ulu Semangkuk ke Gunung Gap. and 30 minit dari Gunung Gap sampai bawah. *lompat sampai bintang!!!

last week checked in Gunung Telapak Buruk and Gunung Berembun.. next entry lah ye yang itu..harap maklum..

^cheeto^

wasalam..


Monday, April 7, 2014

emotional disorder

aSSalamualaikum~~


kenapa entah..macam sedih gilaaaa harini. lain macam gitu. nak pergi Sheffield.. sob3..T_T

bukan taknak scholar lain. tapi tak nak ada bonding...tu saja.. goodbye Khazanah. terima kasih. kalau MARA tak payah bonding..

kenapa nak sangat pergi Sheffield???!

biarlah rahsia..eceh!

ubat hilang sedih. every week pergi hiking. last sabtu Gunung Gap-Gunung Ulu Semangkuk..hehehe..

kalau telefon mak mesti nangis macam haritu. aku rasa macam anak manja! *hati please be strong... .

sudahlah.. mungkin ada hikmah. aku tak nampak lagi. simpan dulu offer letter tu. buat surat untuk defer master..

cuba lagi tahun depan.. go out and meet community. learn something from them..

^cheeto!^

wasalam..



Tuesday, April 1, 2014

second time footprint left at Gunung Datuk!!

aSSalamualaikum~

hiking lagi yeay! mid break haritu agak busy settlekan document nak apply untuk scholarship. *semoga Allah permudah~  tak merasa pun duduk rumah. rasa macam sekejap sangat aih. Jumaat terus shoot balik UIA. kiranya patutnya cuti seminggu, dapat duduk rumah 5 hari ja. *T_T

kononnya balik UIA awal sebab nak study untuk midterm. *konon jelah.. last minute decide nak join lagi Backpackers pergi Gunung Datuk pulak. ambik mood before midterm. *kononyaaaaa....

sebab dah jatuh cinta dengan view Gunung Datuk satu ketika dulu. agak excited jugak nak join. *tapi, kalau suruh naik Gunung Angsi lagi sekali serious aku dah taknakkkk!!

kali nie lain sikit. bajet je sebenarnya nak hiking pukul 4 pagi. nak tengok sunrise kata mereka, at last end up naik pukul 5 pagi. subuh kat tengah tengah hutan. *sunrise sangat! hahaha..

sebelum naik tu gigih jugak kelam kabut baca mathurat..*tau pun penakut jugak ghopenye..

tapi serious, mathurat tu macam pengawal keselamatan..mungkin next entry.heheh!


we are first team! Alhamdulillah. yeayyy!!






stretching dulu. kalau tak ada orang krem macam haritu..har har..*pengajaran!




new friend. Fiona! macam lipas kudung hiking!


cucur cucur mari!


muka tu tak boleh nak berlakon lagi ke. eh!


starting point..


setinggi tinggi gunung solat jangan dilupakan~~










with Kak Ain~~




Puteri Gunung Datuk mintak permit. sila bayar RM5!

lama jugak landing kat puncak tu. dapat rasa natural aircond. taknak turun dibueknyoo..

aku try nak set 40 minit untuk turun. tapi end up 1 jam. kui3.. sebab heavy rain. tp Alhamdulillah best!

3rd time mungkin boleh try pecah rekod tu.hihihi..*harapannnn..

ibrah hiking: when meet Muslim hikers, they will greet u with 'salam', and non-Muslim with 'Hello'! ukhuwah. brotherhood.

picture with Backpakers tag, credit to En. Erwan..

malas nak susun gambar ikut sequence..heheheh..*sebab quick update je nie..

team Backpackers thor-baek. thanks semua!

ikutlah aktiviti apa pun yang minat. tapi, sila jaga batas batas agama. solat, ikhtilat dan aurat. your own accountability~~ #notetoself

^cheeto^!

wasalam..