Wednesday, January 14, 2015

First time appraisal!!

Assalamualaikum~~

ini cerita semalam. Aku rasa setiap company akan ada appraisal. maksudnya macam evaluation untuk setiap pekerja. Selama 7 bulan dalam audit firm *Alhamdulillah mampu lagi survive, walaupun kadang kadang rasa nak resign kah kah,  kiranya ni first time aku kena appraisal.

so, untuk audit department ada dua kali appraisal. satu dari supervisor, sat dari bos. so, semalam kira first time dari supervisor. kih kih..

First soalan supervisor, 'ada apa apa you nak complain atau tak puas hati'

lama jugak aku fikir. sebab tak tahu nak complain apa. hahahaha.. aku cakap 'so far ok ja.' *gelak kuat.

supervisor gelak. 'Workaholic la! you menyesal tak masuk audit? sebab busy selalu kan'

sincerely aku tak menyesal. sebab waktu interview aku memang mintak masuk audit department. sebelum masuk kerja sini pun aku istkharah dulu.* ingat bab kawen je kena istikharah, bab kerja pun perlu tau!

supervisor tanya lagi 'berapa you nak rate yourself"

aku rasa aku ni newbie lagi. banyak benda aku tak tahu. aku rate 5/10. *gelak lagi. aku asyik gelak jelah sepanjang appraisal tu. walhal takda benda lawak pun.

then aku sambung ' tp saya regret tak boleh perform handle CP204. Somehow, tak boleh jadi multitasking.' *that time aku rasa sebak jugak dalam hati ni haaa.. sebab November is a worst month.

'how about salary? are you satisfied?'supervisor terus tanya.

'ok je salary. workload memang banyak. tapi, lagi banyak benda buat lagi banyak boleh belajar.. saya ada jugak compare my salary with other friends but then, i fell it still ok.'

tapi aku rasa bab salary bukan jadi masalah. tak kesah pun bab salary sebab aku rasa belum banyak experience nak demand tinggi tinggi..

lepas tu supervisor terus sambung 'for me, I rate you 7/10. sebab your willingness to commit and you perform apa yang I nak.'

dalam hati 'ALHAMDULILLAH....................................

'remember you have a lot of space to improve yourself and learn. I want you to learn. But sometime I see u suka dreaming'

dreaming???? tersengih aku.. kah kah kah.. macam mana supervisor boleh perasan aku pun heran. But, somehow its true. kah kah..

Dreaming lah jugak kekadang. ada masa hilang fokus.. *sebab???tetttttt...

memang hari hari aku selalu ja doa semoga Allah kuatkan hati ni. teruskan bermotivasi.. There must be hikmah behind. Dan, aku rasa suka ja kerja dekat sini. *buat masa ni la..Allahu Yubarik Fik~~

^Cheeto^!

Wasalam..

No comments: